Waarom bij een burn-out een massage helend werkt

Waarom bij een burn-out een massage helend werkt

Het parasympatische en sympathische zenuwstelsel zijn twee takken van het autonome zenuwstelsel die invloed hebben op verschillende lichaamsfuncties, waaronder de reactie op stress, ontspanning en de algehele balans van het lichaam. Een massage kan zowel het parasympatische als het sympathische zenuwstelsel beïnvloeden, afhankelijk van de technieken die worden gebruikt en de manier waarop het wordt uitgevoerd. Lees hier waarom bij een burn-out een massage helend werkt

Het Parasympatische zenuwstelsel

  • Het parasympatische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor van ontspanning en rust in het lichaam.
  • Tijdens een massage, zoals een ontspanningsmassage, wordt het parasympatische zenuwstelsel gestimuleerd. Dit kan leiden tot verlaging van de hartslag, verbeterde ademhaling en een gevoel van diepe ontspanning.
  • Het kan helpen bij het verminderen van stress en angst.

Waarom bij een burn-out een massage helend werkt

Het Sympathische zenuwstelsel:

  • Het sympathische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de ‘vecht-of-vlucht’-reactie, die wordt geactiveerd in reactie op stress en gevaar.
  • Tijdens een diepere massage, zoals een diepe weefselmassage, kunnen bepaalde technieken tijdelijk het sympathische zenuwstelsel activeren. Dit kan aanvankelijk leiden tot een verhoogde hartslag en bloeddruk.
  • Na een massage kan het sympathische zenuwstelsel echter overschakelen naar het parasympatische zenuwstelsel, wat uiteindelijk leidt tot ontspanning en een vermindering van spanning in de spieren.

Het effect van een goeduitgevoerde massage is dus geen luxe!

Over het algemeen kan een goed uitgevoerde massage een positieve invloed hebben op het autonome zenuwstelsel door de overgang van een ‘vecht-of-vlucht’-reactie naar een ‘rust-en-herstel’-reactie te bevorderen. Dit kan leiden tot een gevoel van ontspanning, stressvermindering en algemeen welzijn. Het is echter belangrijk om op te merken dat de effecten van massage individueel kunnen variëren, en het is belangrijk om met je massagetherapeut te communiceren over je specifieke behoeften en wensen voor de massage.

Boek hier uw afspraak bij Massagepraktijk Glückstern in Maastricht centrum

Waarom bij een burn-out een massage helend werkt